Kodin hiilijalanjälki – pienennä ilmastovaikutustasi!
Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki oli vuonna 2017 Sitran mukaan 10 300 kiloa CO2 vuodessa, josta noin 20 % eli 2100 kiloa CO2 meni asumiseen. Jokainen suomalainen voi vaikuttaa omaan asumiseensa ja sitä kautta omaan hiilijalanjälkeensä, minkä kautta vaikutus ulottuu myös ilmastonmuutoksen hidastamiseen.
Valitse fiksusti
Asumisen hiilijalanjälki koostuu suurimmilta osin sähkön käytöstä, lämmityksestä, vedenkulutuksesta ja asunnon aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Sähkön käyttö ja lämmitys kuluttavat selkeästi suurimman osan, yhteensä noin 80 % keskiverto suomalaisen asumiseen kuuluvasta hiilijalanjäljestä.
Nykyaikaset ja ympäristöystävälliset ja sen myötä myös tehokkaat valinnat parantavat asumismukavuutta ja ovat nykyään myös edullisempia kuin voisi luulla. Fiksuilla ratkaisuilla voi pienentää omaa asumisen hiilijalanjälkeään, asumismukavuudesta tinkimättä.
Pienennä energiankulutusta
Laske lämpötilaa! Kun kodin sisäilmaa lasketaan yhdellä lämpöasteella, saavutetaan jo noin 5% energiansäästö. Erityisesti jos kotoaan lähtee pois pidemmäksi ajaksi, kannattaa huonelämpötilaa pienentää eri tilojen lämmitystarpeen mukaan.
Seuraa myös sähkölaitteidesi käyttöä. Irrota käyttämättömät laitteet seinästä ja muista irrottaa puhelimesi laturista, kun se on täynnä. Kun laite on kytketty verkkovirtaan, se kuluttaa energiaa, vaikka ei olisikaan kytkettynä päälle. Jos jokin tuote tai kodinkone on tullut elinkaarensa päähän, korvaa se energiatehokkaalla, A-energialuokkaan kuuluvalla tuotteella. Myös oma sähköntoimittaja kannattaa vaihtaa uusiutuvaa energiaa käyttävään.
Energiaremontti on isompi valinta ja urakka, mutta tällä hetkellä harkinnan arvoista. Valtio tukee suomalaisia pientaloasujia energiaremonttien tekemisessä vuosina 2022-2023, esimerkiksi lämmitystavan muutoksessa ympäristöystävällisempään ja energiatehokkaampaan. Lue lisää energiaremonttien tukemisesta.
Kiinnitä huomiota kulutukseesi
Vedenkulutusta on helppo vähentää pienillä teoilla. Ota lyhyempiä suihkuja, älä jätä hanaa auki esimerkiksi tiskaamisen tai hampaiden pesun aikana ja kastele kukat vaikka sadevedellä. Harkitse myös suuttimien vaihtamista sellaisiin, joista vettä tulee enintään noin 12 litraa minuutissa. Tällä voit säästää jopa 40 % vedenkulutuksessa.
Kierrättäminen on tärkeää ja sen tekeminen huolellisesti, mutta sitäkin tehokkaampaa on vähentää ostettuja tuotteita, jotta hävikkiä ja jätettä ei edes pääsisi syntymään niin paljon. Muista myös vaikuttaa! Omalla esimerkilläsi voit pikkuhiljaa alkaa vaikuttamaan myös esimerkiksi naapuriesi, sukulaistesi tai ystäviesi hiilijalanjälkeen.