Mökkeiletkö ekologisesti?

Kun suomalaiset oleilevat kesällä mökeillään entistä enemmän, siirtyy osa perusarjesta myös sinne. Tämän takia myös mökillä tehdyt valinnat ympäristön kannalta korostuvat ja ekologinen mökkeily nostaa suosiotaan.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 Suomessa oli 503 750 kesämökkiä. Näillä vapaa-ajan asunnoilla käy säännöllisesti yli 2 miljoonaa ihmistä. Keskivertosuomalaisen kulutuksen hiilijalanjälki on Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksen mukaan noin 11 000 kg CO2 vuodessa, josta noin 427 kg menee mökkeilyyn.

Mökille on matkaa – taita se viisaasti

Yli puolet hiilijalanjäljestä muodostuu mökkimatkoista ja mökiltä käsin tehtävistä asiointimatkoista. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 uusmaalaisten mökkimatkan keskiarvo oli noin 167 km. Mökkimatkojen lisäksi vapaa-ajan asunnoilla on paljon edestakaisin kulkemista vierailijoiden saapuessa ja lähtiessä. Tämä synnyttää valtavasti pakokaasupäästöjä, erityisesti kesäkuukausina.

Matkat taitetaan suurimmaksi osin henkilöautoilla, koska mökit sijaitsevat usein esimerkiksi saaristossa tai haja-asutusalueilla, minne julkinen liikenne kulkee suppeasti. 42% mökeistä sijaitsee harvaan asutulla maaseudulla. Tämän takia kannattaakin suosia kimppakyytejä mahdollisuuksien mukaan, esimerkiksi juhannuksena, kun suomalaiset pakkaantuvat vahvasti ystävien ja sukulaisten mökeille viettämään aikaa.

Mökin energiatehokkuus haltuun

Mökin energiatehokkuus on myös asia, joka kannattaa pitää mielessä. Ilmalämpöpumppu ja maalämpö ovat sähkökäyttöisiä lämpöpattereita energiatehokkaampia ratkaisuja asunnon lämmittämiseksi. Perinteinen takka tai leivinuuni taas ovat energiatehokkaampia lämmitysmuotoja kuin sähkö. Jääkaapin voi säästömielessä korvata maakellarilla ja lamput kannattaa vaihtaa esimerkiksi led-lamppuihin tai energiansäästölamppuihin, kunhan edelliset ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Ovien ja ikkunoiden tiivisteet on syytä tarkistaa, sillä liian ohut voi vuotaa, kun taas liian paksu voi vaikeuttaa ovien ja ikkunoiden sulkemista.

Vaikka aurinkopaneeleiden suosio mökeillä on lisääntynyt, toimii moni vapaa-ajanasunto silti peruslämmöllä ympäri vuoden, vaikka talvella siellä ei vierailtaisikaan. Maa- ja metsätalousministeriön Mökkeilyn hiilijalanjälki Suomessa -julkaisun mukaan noin 33 % mökeistä soveltuu ympärivuotiseen käyttöön. Aurinkopaneeleiden käyttö on samalla noussut, ja noin 15 prosentilla mökeistä ne jo löytyvät. Aurinkopaneelit toimivat oikeastaan missä vain suorassa auringonvalossa ja niistä saatu energia riittää hyvin pienlaitteiden käynnissä pitoon. Teho riittää esimerkiksi valaistukseen ja puhelimen lataamiseen.

Muista vesistöjen terveys mökillä

Usein mökeillä suihkutilat ovat minimalistiset, minkä takia useilla on vuosikausia ollut tapana huuhdella pesuaineet järvessä tai meressä kastautuessa. Mattojen tai pyykin peseminen saattaa myös helposti tapahtua edelleen vanhasta tottumuksesta laiturilla, vaikka se kannattaisi hoitaa ennemmin kaupungissa.

Mökkibarometrin 2021 mukaan mökin jätevesistä 26% johdettiin tai heitettiin pihalle, kun taas 42% saunan pesuvesistä johdettiin maahan. Määräyksien muututtua saunaa ei saa rakentaa enää 20 metriä lähemmäs rantaa, mikä vaikuttaa osaltaan siihen, että jätevedet eivät pääse enää niin helposti vesistöihin.

Kierrättäminen voi olla vaikeampaa mökillä, koska etäisyydet kierrätyskeskuksiin ovat tavallisesti pidempiä. Tämän takia mahdollisen jätteen määrää kannattaa tarkastella jo tehdessä hankintoja, esimerkiksi ruokakaupassa. Kolmella neljästä vapaa-ajanasunnosta on jo komposti, minkä hankkimista kannattaa vakaasti harkita, jos sellaista ei vielä ole. Palavan jätteen polttaminen on lisääntynyt, mikä aiheuttaa myös päästöjä eikä ole ongelmatonta. Esimerkiksi pienhiukkaset, haitalliset kaasut ja noki ovat polttamisen tuotteena haitallisia ihmisille ja luonnolle.

Mikä mökkeilyssä on tärkeintä?

Uutta mökkiä hankkiessa kannattaa huomioida myös luonto ja sen mahdollinen menetys. Vapaa-ajanasunnon ostossa voi esimerkiksi ensin huomioida olemassa olevat ja myynnissä olevat mökit, jotta uudisrakentamista ja sen myötä luonnon resurssien tuhlaamista voisi vähentää.

Mökkien varustelu on kokonaisuudessaan vuosien saatossa muuttunut lähemmäs koko vuoden asuttavia koteja. Omia mieltymyksiään ja arvojaan voi asian suhteen pohtia. Haluaako kodissaan nauttia kaikista mukavuuksia ja mökille säästää yksinkertaisemman ja askeettisemman elämän? Mökkeilijä ei välttämättä tarvitse toista moitteettomasti toimivaa kakkosasuntoa, jos luonnon rauha tulee edelle.

Mökkeilyllä on myös positiivisia ympäristövaikutuksia. Mökkilomailu kuormittaa luontoa vähemmän kuin lentäminen ulkomaille. Mökkeily saatetaan myös tulevaisuudessa nähdä houkuttelevampana vaihtoehtona kuin ulkomaanmatkailu, kun oman rauhan ja luonnon arvostus monilla korostuu.


Lue myös

Joka viidennestä pientalosta löytyy kuntotarkastuksen aikana vähintään yksi vaurio.

5 yleisintä vauriota pientalossa

Joka viidennestä pientalosta löytyy kuntotarkastuksen aikana vähintään yksi vaurioitunut rakenne. 5 % kohteista vaurioita löytyy vähintään kahdesta rakenteesta.

Lue lisää

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.