Kulutustottumuksilla on väliä – vastuullinen asuminen pientaloasujalle
Suomalaiset muuttavat päivä päivältä lähemmäs kaupunkeja pienemmän asunnon ja palveluiden perässä. Samaan aikaan ostoksilla halutaan suosia lähellä tuotettuja, aitoja ja kestäviä vaihtoehtoja.
Nykypäivän asumiseen ja kuluttamiseen liittyvistä trendeistä voidaan päätellä, että vastuullisuus ympäröivästä maailmasta vaikuttaa yhä enemmän ihmisten päätöksentekoon. Vaikka tietoisuus ympäristön tilasta on lisääntynyt, ympäristöä parantaviin toimiin ei helposti ryhdytä.
Hyväkuntoinen koti tekee hyvää ihmiselle ja taloudelle
Talojen kunto vaikuttaa suoraan asukkaiden terveyteen sekä koko elinympäristön tilaan. Myös yhteiskuntamme talous voi hyvin, kun ympäristö voi hyvin.
Rakennettu ympäristö vaikuttaa keskeisesti ihmisten hyvinvointiin, sillä hyvinvoiva koti on turvallinen ja terveellinen paikka asua. Kansantalouden näkökulmasta huonokuntoinen talo velkaannuttaa. Talokannan korjausvelka oli Rakennetun ympäristön tila -raportin mukaan vuonna 2021 jo lähemmäs 80 miljardia euroa.
Vastuullinen asuja ottaa huomioon ratkaisuja tehdessään ympäristön eli materiaalien kuormittavuuden jo niiden tekovaiheessa, niiden käyttöikäpotentiaalin sekä tietysti korjattavuuden ja kierrätettävyyden eli valitsee eettisiltä toimittajilta pitkäikäisiä ratkaisuja. Kotia tulee muistaa myös huoltaa säännöllisesti ja varmistaa sen kunto ammattilaisella säännöllisin väliajoin. Näin toimien huolehditaan, että pientalon käyttöpotentiaali tulee kokonaan käytettyä.
Vuodesta 2000 lähtien jokaiselle pysyvään asumiseen ja työskentelyyn tarkoitetulle uudisrakennukselle on tullut laatia Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan huoltokirja. Huoltokirjaan kirjataan kaikki tarvittavat tiedot pientalosta ja sen hoidosta, joten talon elinkaaren hallinta parantuu. Maksuttoman KotiApp-sovelluksen avulla pidät kodin huoltokirjan ajan tasalla, mutta saat myös vinkkejä kunnossapitotoimenpiteiden tekemiseen ja ajoittamiseen.
Energiaremontilla ympäristöetuja – lämmitystapavertailu avuksi
Tehokkain tapa vaikuttaa asumisen ympäristövaikutuksiin on tehdä kotiin energiaremontti. Remontti tekee hyvää ympäristölle, mutta hyödyttää myös pientaloasujaa rahallisesti.
Erityisesti energiatehokkaampaan lämmitysjärjestelmään vaihtamista tulee harkita, sillä lämmitykseen kuluu noin puolet kodin energiankäytöstä. Lämmitysjärjestelmän valinnassa kannattaa suosia vaihtoehtoja, joissa käytetään uusiutuvaa energiaa. Susteran lämmitystapavertailu -palvelu sisältää lisäksi energiatodistuksen ja energiansäästökartoituksen laatimisen.
Lämmitystavan vaihdon lisäksi energiatehokkuuteen pyrkivä pientaloasuja varmistaa ilmavaihdon toiminnan ja harkitsee lisäeristystä sekä ikkunoiden vaihtoa tai ainakin ikkunoiden kunnostamista ja tiivistämistä. Vanhan pientalon tiiveys ja eristävyys ei yleensä vastaa nykyajan määräyksiä eikä suosituksia energiatehokkaasta rakentamisesta. Tiivis koti kuluttaa vähemmän energiaa, mutta myös vedon tunne vähenee ja asumismukavuus lisääntyy.
Energiaremontti tulee aina toteuttaa ammattilaisen avulla. Lähtötilanne tulee selvittää huolellisesti energia-asiantuntijaa hyödyntäen ja remontin suunnittelu teettää pientalojen korjaussuunnitteluun perehtyneellä suunnittelijalla. Susteran asiantuntijat auttavat energialaskelmissa ja energiatodistuksen laatimisessa.
Pienilläkin energiateoilla on merkitystä
Vastuullinen asuminen ei aina tarkoita isoja tekoja. Pienilläkin kulutustottumusten muutoksilla voidaan edistää kestävää kehitystä ja pienentää hiilijalanjälkeä. Kodin huoneiden lämpötilan laskemisella, turhien valojen sammuttamisella, kodinelektroniikan valmistilojen poiskytkemisellä ja kodinkoneiden järkevällä käytöllä saadaan säästettyä energiaa helposti.
Myös energiatehokkaampien laitteiden valinnalla sekä sähkötoimittajan kilpailutuksella päästään vaikuttamaan kodin sähkönkulutukseen. Kodinkoneostoksilla kannattaa suosia vähemmän sähköä käyttäviä koneita, joiden energiamerkintä on mahdollisimman lähellä A+++ energialuokkaa. Vastuullinen asuja kilpailuttaa sähkötoimittajan säännöllisesti kiinnittäen kilpailutuksessa huomiota sähkön hinnan lisäksi myös sähkön alkuperään, eli siihen, onko sähkö tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla.
Lue myös
Kodin lämpökuvaus kertoo asumisviihtyvyydestä
Kulutustottumuksilla on väliä – vastuullinen asuminen pientaloasujalle
5 yleisintä vauriota pientalossa
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.