Mökkeilykausi alkaa, oletko valmis? Näin teet mökin keväthuollon

Suomalaiset ovat mökkeilykansaa, sen huomaa jo tilastoista. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 Suomessa oli yli puoli miljoonaa kesämökkiä ja määrä kasvaa noin 700:lla mökillä joka vuosi.

Mökki on suomalaisille tärkeä paikka vapaa-ajan viettoon, jossa vietetään aikaa lähinnä kesäisin. Kun talven jälkeen mökille saavutaan, moni keskittyy siivoamiseen. Siivoamisen lisäksi kannattaa kiinnittää pariin muuhun asiaan huomiota, jotta vapaa-ajanasunto pysyy kunnossa ja säilyttää arvonsa.

Aloita huoltotyöt katolta

Katto on yksi mökin tärkeimmistä osista, sillä se suojaa sen rakenteita ja on yksi mökin viidestä julkisivusta. Säännöllisellä katon tiivisteiden ja pintojen tarkastuksella vähennetään vuotoriskiä. Mikäli katon huolto ei auta, tulee sen uusimista harkita vakavasti. Vuotava katto voi aiheuttaa tuhoa mökin rakenteille ja edessä voi olla pelkän katteen uusimista mittavampi ja kalliimpi remontti.

Mökki sijaitsee usein hyvin metsäisellä ja epätasaisella alueella. Metsän läheisyys tukkii sadevesikourut lehdillä ja neulasilla, kun taas epätasainen alue jättää helposti sadevedet lammikoiksi pihapiiriin. Mikäli sadevesikourut puhdistetaan säännöllisesti ja vedet ohjataan oikein pois mökin vierustalta, ei vapaa-ajanasunnon rakenteilla ole hätää. Mikäli näin ei ole, voi talon rakenteissa muhia vaara.

Varmista paloturvallisuus

Mökin paloturvallisuus olisi hyvä varmistaa erityisesti talven jälkeen. Mökillä on saattanut asua talven aikana tuholaisia, jotka ovat voineet jyrsiä sähkölaitteiden ja -järjestelmien johtoja poikki. Vioittunut sähkölaite tai -järjestelmä voi aiheuttaa tulipalon, joten sen rikkoutuminen on korjattava välittömästi ammattilaisella.

Saunaa ja takkaa tulee mökillä lämmitettyä jatkuvasti, joten hormien tulee olla kunnossa. Savuhormit tulee nuohota lakisääteisesti kolmen vuoden välein. Tarkastusvälistä ei kannata lipsua, sillä hormiin ja tulisijaan kertyvä noki huonontaa vetoa ja voi aiheuttaa palo- tai häkävaaran.

Viimeisen varmistuksen paloturvallisuuteen saa palo- ja häkävaroittimista. Lain mukaan jokaista 60 neliömetrin tilaa kohden tulisi olla palovaroitin, joten varmista että niitä on tarpeeksi, ne toimivat ja, että niiden suositeltu käyttöaika ei ole mennyt umpeen.

Tarkasta putkien ja sisäilman kunto

Putkien jäätyminen on erityisesti talveksi kylmilleen jätettyjen mökkien ongelma. Putkien ei pitäisi jäätyä, mikäli ne on muistettu tyhjentää mökkeilykauden päätteeksi. Unohduksia kuitenkin sattuu ja ne pääsevät jäätymään. Sulatusoperaatio kannattaa suosiolla jättää ammattilaisen hoidettavaksi lisäkustannuksien välttämiseksi.

Myös sisäilmaan kannattaa kiinnittää huomiota. Puhdas sisäilma pitää mökin rakenteet kunnossa ja lisää mökkeilyviihtyvyyttä. Mikäli vapaa-ajanasunnon sisäilma haisee jatkuvasti ummehtuneelle, on ilmavaihto luultavasti puutteellinen. Mökin sisäilman laatua voidaan parantaa jättämällä tulisijan hormin savupelti raolleen ja varmistamalla, että poistuvan ilman tilalle tulee puhdasta ilmaa korvausilmaventtiileiden kautta.

Mökin kunto kannattaa tutkia säännöllisesti myös asiantuntijan avulla. Esimerkiksi Kodin määräaikaistarkastus on oiva pohja vapaa-ajanasunnon huollolle ja kunnossapidolle, sillä sen avulla saadaan ammattilaisen suositukset akuuteista ja tulevista korjaus- sekä huoltotarpeista.

Viiden kohdan tarkastuslista mökille talven jälkeen:

  1. Kurkkaa katolle. Puhdista vesikourut ja varmista, että vesi ohjautuu pois talon vierustoilta. Varmista myös, että vesikatteen läpiviennit ovat ehjät ja sisäkatolla ei näy kosteusjälkiä.
  2. Tarkasta pihapiiri. Varmista, että laituri ja puut ovat paikallaan sekä mökki ja piharakennukset ehjät.
  3. Varmista vesi- ja viemärijärjestelmän toiminta. Mikäli pakkanen on jäädyttänyt putket, turvaudu ammattilaisen apuun.
  4. Varmista paloturvallisuus. Pidä huoli, että palo- ja häkävaroittimet ovat toimintakunnossa ja sähköjärjestelmiä ei ole käynyt jyrsimässä kutsumattomat vieraat.
  5. Tarkista tulisijojen kunto. Mikäli havaitset hormissa tai takassa vaurioita, ole yhteydessä nuohoajaan.

Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.