Muista säännöllinen saunan huolto!

Suomessa on yli 2,4 miljoonaa saunaa. Erityisesti lomakautena saunat ovat kovalla käytöllä, sillä oman kotisaunan lisäksi käytetään myös mökkisaunaa. Muista siis saunan huolto!

Suomalaiset rakastavat saunomista, mutta harva muistaa huoltaa sitä riittävän usein. Huolletun saunan käyttöikä on pidempi ja löylytkin ovat paremmat. Puhdas ja huollettu sauna on myös käyttäjälleen terveellisempi, sillä huoltamaton sauna vilisee epäpuhtauksia.

Kokosimme vinkit, joiden avulla sauna tarjoaa makeat löylyt vielä pitkään.

Tee saunan huolto näin:

  1. Tuuleta sauna aina saunomisen jälkeen. Näin kosteus ei pääse tekemään tuhojaan saunassa.
  2. Pese sauna vähintään pari kertaa vuodessa. Poista irtoroskat, pese sauna mietoa pesuainetta ja pehmeää harjaa käyttäen sekä kuivata sauna lopuksi kunnolla. Muista myös lauteiden alapuoli.
  3. Puhdista saunan ja pesutilojen lattiakaivot. Likainen lattiakaivo päästää viemärinhajua saunaan. Muista myös uuden lattiakaivon hajulukon puhdistus ja sen takaisin laittaminen.
  4. Kiristä lauteiden ja saunan muiden puuosien kiinnitykset saunomisturvallisuuden varmistamiseksi.
  5. Mikäli pesu ei enää riitä, hio lauteet ja viimeistele niiden pinta parafiiniöljyllä.
  6. Poista paloturvallisuusriskit. Pyykit tai muut irtotavarat eivät kuulu saunaan.
  7. Varmista kiukaan ja sen kivien kunto ja vaihda kiuaskivet säännöllisesti. Tarkista myös vastuksien kunto ja uusi ne tarvittaessa. Huonokuntoinen kiuas on paloturvallisuusriski ja huonokuntoiset kiuaskivet tarjoavat huonommat löylyt. Huonokuntoiset kiuaskivet tunnista kopsauttamalla niitä yhteen. Mikäli kivi murenee, on aika vaihtaa uudet.