17 % nousu mökkikauppojen määrissä – fiksu ostaja selvittää mökin kunnon ennen kauppoja

Koronakevät on vauhdittanut vapaa-ajan asuntojen kauppaa. Maanmittauslaitoksen mukaan Suomessa myytiin tammi-toukokuussa 17 % enemmän mökkejä kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Myös mökkien hinnat ovat selvässä nousussa. Nyt on siis erinomainen aika ryhtyä mökkikaupoille, mutta miten mökistä saadaan mahdollisimman hyvä hinta?

Raksystems Insinööritoimisto Oy:n kuntotarkastusyksikön johtaja Kim Malmivaara suosittelee olemaan mökkikaupoilla realisti. Mökeissä voi piillä vakavia ongelmia, joiden korjaaminen on kallista ja aikaa vievää. Erityisen haastavaa vaurioiden havaitsemisessa on, että ne sijaitsevat usein mökin omistajan silmiltä piilossa.

’’Noin 55 % kuntotarkastamissamme kohteissa on havaittu vaurioita, puutteita ja virheitä. Mikäli haluaa mökille rentoutumaan eikä itselleen turhia murheita, tulee mökin kunto varmistaa ennen kauppoja’’, Malmivaara kertoo.

Mitkä asiat vaikuttavat mökin hintaan?

Maanmittauslaitoksen mukaan mökin hintaan vaikuttavat sijainti, varustelu ja kunto. Sijainnillisesti paras paikka mökille on suurien kasvavien kuntien läheisyydessä isojen vesistöjen rannoilla. Keskimääräinen matka vakituisesta asunnosta mökille oli vuonna 2019 Tilastokeskuksen mukaan 92 kilometriä.

Usein mökin sijaintiin ei voi itse vaikuttaa, mutta sen varustelua tai kuntoa on mahdollista parantaa. Mökin omistajan suositellaan ylläpitämään mökkinsä kuntoa säännöllisesti, jotta sen arvo säilyy. Myös mökin varustelu kannattaa päivittää tasaisin väliajoin.

Mökin ostajan voi olla vaikea arvioida mökin kuntoa itsenäisesti. Pientalokaupassa yleisesti käytetty Asuntokaupan kuntotarkastus sopii myös mökin nykytilan selvittämiseen. Tarkastuksessa rakennusalan asiantuntija antaa puolueettoman näkemyksen kiinteistön kunnosta, korjaustarpeista ja riskeistä.

’’Kuntotarkastus ei tarkoita, että mökki on virheetön. Esimerkiksi 50 % kuntotarkastamiemme pientalojen sadevesien poistojärjestelmille ja salaojille on suositeltu lisätutkimuksia. Myös nämä niin sanotut jatkotutkimukset tulee muistaa tehdä ennen kauppoja varmistuakseen mökin todellisesta kunnosta’’, Malmivaara lopettaa.