Taloyhtiöille lisärahaa sähköautojen latauspaikkojen rakentamiseen

Eduskunta on myöntänyt 9,3 miljoonaa euroa lisämäärärahaa sähköautojen latausinfra-avustuksiin taloyhtiöille. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA voi myöntää uusia avustuksia sähköautojen latausinfraan niin kauan, kuin määrärahaa riittää.

Lisämäärärahan myötä avustuksia sähköautojen latauspaikkojen rakentamiseen taloyhtiöissä oli 29.11.2023 jäljellä uusille hakemuksille noin 1,6 miljoonaa euroa. Määräraha riittää mitä luultavimmin vuoden loppuun asti.

ARA on tällä hetkellä käsittelemässä elokuun 2023 alun hakemuksia, ja käsittelyä odottavia hakemuksia on noin 530 kappaletta.

Yhtiökokouksen päätös ratkaiseva tekijä lisärahan saamiselle

Taloyhtiöiden kannattaa hakea avustuksia sähköautojen latausinfrastruktuurin rakentamiseen niin pian kuin mahdollista. Hakemusprosessi edellyttää kuitenkin yhtiökokouksen päätöstä hankkeeseen ryhtymisestä ja valmiutta saattaa päätös toimeen mahdollisimman nopeasti.

”Avustushakemuksia ehtii vielä lähettämään tämän vuoden puolella, mutta sillä edellytyksellä, että taloyhtiöllä on jo yhtiökokouksen päätös hankkeeseen ryhtymisestä. Nyt alkaa olla viimeiset hetket saada lisärahaa hankkeelle, ja jos vasta nyt aloitetaan kartoittamaan tarpeita, ollaan jo myöhässä. Muistuttaisin kuitenkin, että latauspaikkojen rakentaminen ilman avustuksiakin on suhteellisen kustannustehokasta. Esimerkiksi yhden 60 000 euron arvoisen sähköauton hinnalla saa kokonaisen latausasemainfran 20 autopaikkaisen taloyhtiön parkkialueelle”, kertoo sähkösuunnittelun suunnittelupäällikkö Teemu Grönberg Raksystemsiltä.

Yksittäisen hakemuksen arvioitu käsittelyaika on neljästä viiteen kuukautta. Käytännössä osa lisämäärärahasta ja tulleista latausinfra-avustushakemuksista siirtyvät käytettäväksi ja käsiteltäväksi vuoden 2024 puolelle.

Lisätietoa sähköautojen latausinfrastruktuuriavustuksista sekä avustushakemuksen tekemiseen liittyvistä ohjeista löytyy ARAn sivuilta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Suunnitteluosaston päällikkö, sähkösuunnittelu, Teemu Grönberg, p. 044 753 4060