Asiantuntijasta liiketoimintajohtajaksi – Jari Marttinen

Jari Marttinen työskentelee liiketoimintajohtajana (CBO) Raksystemsin Inspections & Surveys B2B -divisioonassa. Jari on työskennellyt yrityksessä vuodesta 1999 lähtien, eli kokemusta on kertynyt jo neljältä vuosikymmeneltä.

Töitä opintojen ohessa

Vuonna 1999 Jari opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa ja oli töissä silloisessa ilmailulaitoksessa (nykyinen Finavia). Tuolloin Ilmailulaitos toteutti Vantaan lentoasemalla kolmoskiitotietä, jossa Jarikin oli osaltaan mukana. Koulun ilmoitustaululla hän näki Raksystemsin työpaikkailmoituksen, jossa haettiin omakotitalokohteisiin valvojaa ja päätti hakea.

Ennen Raksystemsiä Jari oli ollut eri rakennustyömailla kymmenisen vuotta kirvesmiehenä rakentaen taloja ja opiskellen siinä samalla. Hän teki mm. aliurakointia oman yrityksensä kautta Rakennuskunta Hakalle ennen sen konkurssia 1994. Hakan konkurssi osittain avitti panostamista myös hiukan opiskeluun, mutta pääosa ajasta kului silti rakentamisen parissa.

Jarin aloittaessa Raksystemsillä konttori sijaitsi Henry Fordinkatu 5:ssa Helsingissä. Siihen aikaan raksin omat suunnittelijat piirsivät omakotitaloja kuluttajille, pääosin sen aikaisille Nokian miljonääreille. Urakat kilpailutettiin, urakoitsijat hankittiin ja kokonaiset projektit vietiin loppuun raksilaisten toimesta.

Jari toimi aluksi kohteissa valvojana ja vastaavana työnjohtajana. Häntä kutsuttiin alkuvuosina töissä pitkään teekkariksi, koska hän oli opiskellut töiden ohella hyvin pitkään. Jari ei ikinä opiskellut täyspäiväisesti. Tämä kutsumanimi antoi kuitenkin lisäpontta valmistumiselle, kuten myös vaimon pontevat kehotukset ja niinpä hän viimein valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 2001, viidentoista opiskeluvuoden jälkeen.

Kuntotutkijasta johtajaksi

Työskenneltyään pari vuotta omakotitalojen rakennustyömaiden valvojana, Jari aikoi siirtyä kuntotarkastajaksi. Samaan aikaan Raksystemsillä aukesi kuitenkin paikka betonirakenteiden kuntotutkijan töihin ja Jari päätti valita sen polun. Siitä se sitten lähti.

Betonitutkijan työn jälkeen Jari työskenteli pitkään osaston päällikkönä, kunnes vuonna 2015 hänestä erilaisten vaiheiden kautta tuli liiketoimintajohtaja. Jari tekee vieläkin betonirakenteiden kuntotutkimuksia ja kuntoarvioita, jos esimerkiksi tarvitaan tuuraajaa.

Nykyinen työ liiketoimintajohtajana

Tällä hetkellä Jari toimii liiketoimintajohtajana Raksystemsin Inspections & Surveys B2B -divisioonassa. Divisioonassa työskentelee noin 50 asiantuntijaa.

Divisioonassa tehdään tutkimuksia laidasta laitaan – putkistojen kuvauksista kosteus- ja sisäilmateknisiin kuntotutkimuksiin, radonmittauksista betonitutkimuksiin ja TDD-palvelulla varmistetaan taas sujuva kiinteistökauppa. Divisioona tuottaa palveluita kaupungeille ja kunnille, kiinteistösijoittajille ja taloyhtiöille.

Jarin tyypillinen työviikko sisältää monenmoista ja työaika kuluu noin puoliksi etänä. On paljon palavereita, johtoryhmän ja osaston kokouksia, tilauksia, tarjousten tekoa ja niiden esittelyitä. Jari tekee arviolta tuhat tarjousta vuodessa ja vastaa niihin liittyviin kysymyksiin. Työpäivään kuuluu siis paljon asiakastyötä. Alkuvuodesta divisioona teki kaikkien aikojen myynti- ja tulosennätyksen.

Lentämistä, veneilyä ja autoja

Jari on lähtöisin Helsingistä ja asunut koko elämänsä pääkaupunkiseudulla. Hän on rakentanut perheellensä kaksi omakotitaloa Sipooseen, jossa asuu tälläkin hetkellä vaimonsa kanssa. Yhteistä polkua on vaimon kanssa kuljettu jo 25 vuotta ja lapset (tytär ja poika) ovat muuttaneet omillensa.

Jarin harrastuksiin on aina kuulunut vauhtia ja nopeita menopelejä. Lentokoneet, autot ja veneet ovat lähellä sydäntä. Tällä hetkellä lentolupakirja on tosin päässyt vanhentumaan, mihin Malmin lentokentän lakkauttaminen suurelta osin vaikutti. Jari on kuitenkin lentänyt paljon, myös pidempiä matkoja, kuten esimerkiksi Varsovasta Helsinkiin. Varsinkin se matka on jäänyt hänen mieleensä.

Veneharrastus ja rakkaus autoihin ovat tällä hetkellä suuressa osassa Jarin vapaa-aikaa. Hän on myös opetellut hitsaamaan ja siitä mainio esimerkki on hänen talliinsa rakentama hissi. Aiemmin Jarin appiukko teki kaikki metallityöt, mutta hänen pois menon jälkeen Jari päätti opiskella senkin taidon.

Voittavassa joukkueessa on kiva olla töissä

Parasta Raksystemsillä on työkaverit ja hyvä meininki. Jari pitää siitä, että on sellainen tekemisen vapaus. Työaika ei ole sidottu klo 8.00-16.00 välille, vaan töissä saa itse suunnitella mitä haluaa tehdä ja milloin.

Raksilla on aina ollut kivaa olla duunissa, ikinä ei ole ollut fiilistä, että katsoisi kelloa ja miettisi, että olisipa kello jo neljä, vaan ennemminkin niin, että nyt pitää jo lähteä”, toteaa Jari hymyssä suin.

Työn tekeminen on aina ollut mieluisaa. Viime vuosien voimakas kasvu on tuonut myös menestystä. ”Voittavassa joukkueessa ja positiivisten tulosten jengissä on kiva olla”, hän naurahtaa.

Tulevaisuuden unelmia

Tulevaisuudessa Jari toivoo liiketoiminnan laajentuvan vieläkin laajemmalle. Hänellä on paljon ideoita ja ajatuksia, kuinka jatkaa hyvää kasvua. Tällä hetkellä I&S B2B tekee esimerkiksi TDD-tutkimuksia myös Virossa, Norjassa ja Tanskassa ja nyt kun Raksystems toimii myös Ruotsissa niin se helpottaa suuresti asiakastyötä, koska asiakkailla on kohteita ympäri Eurooppaa ja palvelun voi näin kätevästi tilata yhdeltä toimijalta.

Jarin tulevaisuuden unelmissa vilahtaa eläkkeelle jääminen mahdollisesti jo hieman ennen virallista eläkeikää. Jari on rakennuttamassa asuntoa Espanjaan ja se valmistuu parin vuoden päästä. Siellä voisi viettää leppoisia eläkepäiviä. ”Toki voi olla, että kun olen 60-vuotias, niin on aivan eri ajatukset”, Jari naurahtaa.

Lopuksi Jari haluaa kiittää työporukkaa. ”Olen saanut ympärille niin mahtavia tyyppejä”, hän sanoo. Hän kertoo, että osastolle on saatu sellainen hyvä henki ja tekemisen meininki. ”Olen onnekas”, hän lopettaa.