Koodarista LVI-asiantuntijaksi sekä laatupäälliköksi – Heikki Iivonen

Heikki Iivonen on kulkenut pitkän ja mielenkiintoisen urapolun kohti nykyistä tehtävää Raksystemsin laatupäällikkönä sekä vanhempana LVI-asiantuntijana. Työpaikkoja on kuitenkin ollut matkanvarrella vain kaksi. 

Opiskelut ja urapolun alku

Heikki valmistui Otaniemestä diplomi-insinööriksi pääaineenaan LVI ja automatiikka keskelle syvää lamaa. Oli vuosi 1992, mutta onneksi hän oli työskennellyt jo opiskeluaikoinaan Granlundilla. Heikki oli mukana tekemässä Ryhti-nimistä kiinteistönhallintajärjestelmää, joka on edelleen käytössä toisella nimellä. Heikki oli myös mukana tekemässä ja koodaamassa yrityksen useita sisäisiä ohjelmistoja, kuten LVI-suunnitteluohjelmistoa ja malliasiakirjoja sekä dokumenttien- ja projektinhallintaa. Moni työ liittyi laadunhallintaan, vaikka hän itse ei ollut vielä tuolloin vastuussa yrityksen laatujärjestelmästä ja auditoinneista. Näissä tehtävissä Heikki ehti olla yhteensä 18 vuotta.

#raksilainen

Samoihin aikoihin, kun Heikistä alkoi tuntua, että Granlund ei pystynyt tarjoamaan hänelle enää mahdollisuuksia kehittyä, tuttava pyysi häntä töihin Raksystemsille. Vuonna 2007 Heikki aloitti LVIA-asiantuntijatehtävissä. Raksystems-uran alku olikin varsin vauhdikas, koska meneillään oli TDD-buumi: suuriin rakennuksiin tilattiin kuntoarvioita esimerkiksi ennen niiden myymistä.

Raksystems-tiellä onkin jo oltu viimeiset 14 vuotta. Heikki on viihtynyt hyvin: täällä ei ole tarvinnut juosta kellokortti kaulassa, vaan tietty itsenäisyys ja oma yritteliäisyys palkitaan. Laskutus kertoo siitä, että töitä todella on tehty. Myös uudet työkaverit ovat olleet mukavia ja moni onkin vielä 14 yhteisen vuoden jälkeen pysynyt töissä Raksilla. 

Heikin työnkuva on nykyisin kahtiajakoinen: toisaalta hän on Raksystemsin laatupäällikkö ja toisaalta vanhempi LVI-asiantuntija. Molemmat puolet kiinnostavat häntä: laatupäällikön työssä Heikki pääsee hyödyntämään kaikkea pitkän uran aikana kertynyttä osaamistaan, LVI-asiantuntijana tapaa kentällä asiakkaita ja saa näin myös sosiaalisia kontakteja. 

Itselleni tärkeä harrastus ja vastapaino työlle on ryhmäliikunta, koska yksinään olisin liian laiska treenaamaan. Jonkin verran olen harrastanut juoksua, mutta en koskaan kovin tosissani. Ennen pandemiaa oli tapana käydä juoksemassa ainakin puolimaraton kerran-pari vuodessa. Vaimon ja tyttären kanssa harrastamme lisäksi mökkeilyä.”

Heikki mainitsee viihtyvänsä asiakasrajapinnassa erittäin hyvin. Asiantuntijatehtävissä Heikki on ollut alusta saakka kuntoarvioita tekemässä, mutta aikaisemmin hän teki myös paljon energiakatselmuksia. 

Viisi vuotta sitten Heikki aloitti myös laatupäällikön tehtävät. Hänen tehtävänsä on pyörittää sisäisiä auditointeja ja johdon katselmuksia, joilla seurataan Raksystemsin omia laadunvarmistusprosesseja. Esimerkiksi kuntoarvioitsijat tarkistavat puolen vuoden välein toistensa raportit pistokokein. Ulkopuolinen auditoija taas varmistaa, että me yrityksenä noudatamme sertifikaattien määräyksiä. Laadunhallinta- ja ympäristöjärjestelmä (ISO 9001 ja 14001) tulivatkin juuri sertifioitua.

Uran huippuhetkiä ja terveisiä tulevaisuuteen

Miettiessään uransa huippuhetkiä Heikki mainitsee TDD-keikat suurlähetystöihin Brysseliin, Geneveen ja Washingtoniin. Jälkimmäiselle keikalle oli varattu seitsemän päivää työaikaa rakennusten ja majoitustilojen läpikäymiseen, joten miehet ehtivät mm. nähdä myös Valkoinentalo ja käydä NHL-ottelussa. ”Nämä keikat taitavat jäädä jatkossa nuorempien hoidettavaksi,” Heikki hymyilee.  

Alalle aikovalle nuorelle Heikki painottaisi sosiaalisten taitojen merkitystä. Toki matemaattista lahjakkuutta täytyy löytyä, mutta yhtä paljon tarvitaan aktiivisen kuuntelun ja keskustelun taitoja. Astuessaan tuntemattomien ihmisten koteihin kuntoarviota tekemään, Heikki pyrkii löytämään sisustuksesta jonkun itseään miellyttävän elementin, josta voi avata keskustelun ja rentouttaa tunnelmaa. ”Upea lipasto!” voi olla ratkaiseva kommentti jäänmurtajana joskus hiukan jännittävässä tilanteessa. 

”Eikä avuliaisuus yleensä maksa mitään.”  Esimerkkinä Heikki mainitsee kylpyhuoneen ilmanvaihtosuodattimen puhdistamisen, joka vie häneltä enintään minuutin mutta voi iäkkäälle asukkaalle olla isokin palvelus. Ystävällisyys ja rauhallisuus yhdistettynä insinöörin älykkyyteen ovatkin varmasti seikkoja, jotka ovat saaneet Heikin menestymään omalla urapolullaan.