Nakkikeittoa ja hiekkakakkuja – Ville vanhempainvapaalla

Aamun auringonsäteet hellivät lahtelaista omakotialuetta toukokuisena aamuna. Oven takaa kuuluu ilon kiljahduksia ja pienet kädet jumputtavat ulko-ovea. Kun ovi aukeaa, eteen avautuu mitä suloisin näkymä – Isä ja poikansa täydessä vauhdissa haalareita pukien, koska olemme menossa leikkipuistoon. Isyyslomalainen rakennustekninen asiantuntijamme Ville on luvannut kertoa isyysvapaastaan ja mitä se merkitsee perheellensä.

Kuntotarkastukset vaihtuivat laatuaikaan poikien kanssa

Ville Kauko aloitti Raksystemsillä maaliskuussa 2019, kun esikoinen oli vajaan kuukauden ikäinen. Villen toimenkuvaan kuuluu pääasiallisesti asuntokauppojen kuntotarkastukset ja kosteuskartoitukset. Lisäksi Ville laatii rakennusteknisiä asiantuntijalausuntoja ja energiatodistuksia. Mutta tosiaan tällä hetkellä päivät täyttyvät puuhailusta perheen pienten, 3-vuotiaan Viljon sekä 1-vuotiaan Unton seurassa.

Viljo esittelee leikkipuiston kaikki toiminnot ja pyytää, että nostan hänet keinuun. Unto nyökkäilee isin sylissä ja antaa ymmärtää olevansa keinujonossa. Testaamme leikkipuiston kaikki toiminnot ja lopulta kamerakin laitetaan sivuun, jotta tämän jutun kirjoittajakin pääsee testaamaan housujensa kestävyyttä liukumäessä.

Parasta isyyslomassa on nakkikeitto ja perunamuusi”, huudahtaa Viljo. Unto nyökkäilee vieressä maiskutellen.

Ville kertoo, että ensimmäiset kuusi viikkoa vanhempainvapaalla on sujahtanut aivan liian nopeasti. ”Itse olen näistä muutamasta ensimmäisestä viikosta tykännyt todella paljon ja mukavasti saa myös ajatustaukoa työasioille. Terhilläkin on ollut mukavaa vaihtelua noin kolmen vuoden äitiysloman jälkeen palata töihin, ja lapsiakaan ei ihan näin pienenä tarvitse vielä päiväkotiin laittaa. Unto aloittaa sitten elokuun alussa päiväkodin ja Viljollakin jatkuu täysillä tunneilla”, Ville kertoo. 

Työn ja perheen yhteensovittaminen

Työn ja perheen kanssa vietetyn ajan yhteensovittaminen on ollut Villen mielestä Raksystemsillä muutenkin todella helppoa, koska käytännössä asiakaspalvelun laittamat tarkastukset ovat ainoastaan aikataulutettuja, mutta muuten raportointeja pystyy tekemään joustavasti kellonajasta / päivämäärästä riippumatta.

Ville kertoo, että neuvolakäynnit yms. menot saa todella helposti sopimaan aikatauluun ja omaa kalenteria pystyy hallitsemaan helposti, jolloin voi itse määritellä kuinka paljon töitä pystyy tekemään. Tosin juurikaan ilta-/viikonloppuraportointeja ei Villen ole tarvinnut tehdä. ”Joustavuus on ehdoton plussa Raksystemsillä ja tuo hallittavuutta omaan arkeen”, sanoo Ville.

Terhin ajatuksena on, että vanhempainvapaa lähentää lasten ja isän välistä suhdetta ja olisi hyvä, jos isät yleisesti hyödyntäisivät tätä mahdollisuutta enemmän. ”Muutenkin pidämme tätä ainutkertaisena mahdollisuutena viettää perheen kanssa aikaa”, sanoo Ville. Terhi innostui todella paljon, kun Raksilla haluttiin tehdä tämä juttu, koska se kertoo hänestä juurikin yrityksen kulttuurista ja kannustamisesta vanhempainvapaalle, kuitenkin miesvaltaisella alalla kun ollaan.

Raksilla on nyt työhistoriani pisin työputki menossa ja sen verran olen viihtynyt, ettei työpaikan- tai alanvaihto ole käynyt mielessä”, Ville summaa.

Tule tule hyvä kakku…

Aamupäivä hurahtaa nopeasti, kun on hauskaa. Hiekkalaatikolla tehdään kaivauslöytö – joku on unohtanut muotin hiekkakasan sisään ja siitähän pojat innostuvat. Viljo nappaa muotin ja ryhtyy kakuntekoon. Ilmoille kajahtaa tutun kuuloinen runo: ”tule tule hyvä kakku, tule vielä parempi kakku” ja nauru kajahtaa. Viljo tietää sanoittaneensa runon uuteen muotoon.

Tulevaisuuden unelmia

Villen tulevaisuuden unelmana on rakentaa itse talo johonkin kivaan paikkaan. ”Mielellään tänne Villähteelle, kun olemme tykänneet alueesta”, Ville kertoo ja lisää toivovansa, että pojat olisivat apupoikina sitten rakentamisessa. Ville on jo nyt ottanut Viljon mukaan remppaprojekteihin aina kun mahdollista. ”Viljo tuntuu siitä tykkäävän vaikkakaan kärsivällisyys ei vielä oikein riitä tekemään kovinkaan kauaa”, Ville naurahtaa. Esimerkiksi viime kesänä Ville ja Viljo maalasivat yhdessä Villen rakentaman pihavaraston. Yksi tämän kesän yhteisprojekteista on mahdollisesti terassin rakentaminen. Ville pyrkii ulkoilemaan poikien kanssa mahdollisimman paljon ja nyt kun Untokin on oppinut kävelemään, he pääsevät yhdessä tekemään pieniä retkiä ja tutkimaan maailmaa uudesta näkökulmasta.  

Ainutlaatuinen aika

Ville kannustaa kaikkia kenellä on mahdollisuus vanhempainvapaata pitämään, että käyttää sen mahdollisuuden. Hänelle nämä ensimmäiset viikot ovat olleet todella merkityksellisiä. Syksyllä Ville pääsee taas oman työn pariin tietäen, että omien poikien kanssa vietetty aika on ollut ainutlaatuista ja tärkeää.