Raksilaisuutta ympäri Suomen

Iloinen puheensorina täyttää neuvotteluhuoneen, kun aluetoimistojen ja inspections & surveys -liiketoiminnan johtaja Kim Malmivaara, HR-päällikkö Riia Lampelo sekä työsuojelupäällikkö Heini Elovaara pääsevät saman pöydän ääreen. Välillä puhutaan asiaa ja välillä heitetään vitsiä. Tunnelma on rento ja huomaa heti, että kolmikko on viettänyt viime aikoina runsaasti aikaa yhdessä ympäri Suomea kiertäen. Mikä sai kolmikon tien päälle?

SiSun voima

Kaikki lähti liikkeelle tavallisesta kahvipöytäkeskustelusta. Riia oli juuri aloittanut HR-päällikön tehtävässään Jenna Koivulan jäätyä vanhempainvapaalle.

Kuulin jatkuvasti, että meillä työskentelee huikeita tyyppejä ympäri Suomen. Pääkonttorilla työskennellessä aluetoimistojen henkilökunta oli kuitenkin jäänyt hieman etäämmäksi’’, Riia kertoo.

Tilanne vaati etätapaamisten sijaan kasvotusten tapahtuvia inhimillisiä kohtaamisia. Hetken pohdinnan jälkeen syntyi ajatus Sinun Suunnitelmastasi eli tuttavallisemmin SiSusta.

’’Kiertäisimme kaikki Suomen aluetoimistot läpi, kysyisimme heidän tulevaisuuden suunnitelmiaan ja selvittäisimme mitä Raksystems-perhe voisi kunkin työntekijän eteen tehdä’’, Kim tiivistää.

Vierailut Suomen ympäri

Pian vierailuaikataulu oli lyöty lukkoon ja oli reissuun lähdön aika.

Mukaan lähti Kimin ja Riian lisäksi Heini. Hän toi tärkeää näkemystä työntekijöiden työsuojelullisiin näkökohtiin erityisesti henkisen hyvinvoinnin kannalta.

’’Vaikka moni asia hoituukin tänä päivänä etäyhteyksin, on äärimmäisen tärkeää kohdata ihmiset myös ihmisinä eli kasvotusten. Jokainen antaa näissä keskusteluissa arvokkainta mitä ihmisellä on eli aikaansa. Sitä tulee kunnioittaa läsnäololla, myös fyysisellä’’, Heini tiivistää.

Kolmikko on otettu erinomaisesti toimistoilla vastaan

SiSu-vierailut alkoivat tyypillisesti aamulla kahvikupin äärellä kevyesti keskustellen. Seuraavana vuorossa oli henkilöstökyselyn tuloksien läpikäynti koko toimiston väen kanssa. Myöhemmin keskustelua jatkettiin yksilöittäin. Myös muuta yhteistä aikaa vietettiin esimerkiksi lounaan merkeissä.

Meidät otettiin toimistoilla ihan älyttömän hyvin vastaan. Saatiin aikaseksi hyviä keskusteluita ja vierailuihin oli todella varattu aikaa. Sydämellinen kiitos siitä vielä kaikille’’, Kim sanoo.

Kysyimme myös aluetoimistojen tunnelmia kiertueista ja palaute oli hyvää.

’’Vierailut toivat tukipalveluita ja johtoa lähemmäs työntekijöitä. Parasta kiertueessa oli kuitenkin vuorovaikutus. Työntekijät pääsivät keskustelemaan suoraan henkilöstöhallinnon, työturvallisuuspäällikön ja ylemmän esimiehen kanssa mielen päällä olevista asioista’’, kertoo Jyväskylän, Kuopion ja Mikkelin aluepäällikkö Miikka Kronqvist.

Jokainen toimisto on ihanalla tavalla erilainen

Henkilökohtainen tavoitteeni oli aistia jokaisella toimistolla jotain Raksystemsille ominaista. Vaikka jokainen alue sekä toimisto on kulttuuriltaan omanlaisensa, minulle tuli joka kerta sellainen olo, että olen kuin kotiin tullut. Meitä todella yhdisti juuri raksilaisuus’’, Riia kertoo.

Joensuussa porukan mieltä nostattaa yhteiset taukojumppahetket. Mikkelissä taas työn ja rennon meiningin tasapainoa vaalii toimiston biljardipöytä. Jyväskylässä panostetaan yhteisiin kahvitteluihin. Tampereella ja Lahdessa lounaat ovat varmasti tärkeä yhteinen hetki, sillä toimistojen lähellä sijaitsee hyviä lounaspaikkoja.

’’Jyväskylässä on myös neulojia. Sain vierailulta muistoksi ihanat Raksin logolla varustetut villasukat, jotka ovat olleet aina mukanani kaikilla konttorireissuilla’’, Riia kertoo.

Lappeenrannan porukka on monimuotoista: joukkoon mahtuu senioriosaajaa vanginvartijan taustalla sekä levyjä julkaiseva kitaristisolisti. Vaasassa on taas ammattimaista ja nuorekasta väkeä. Luultavasti toimiston sijainnilla aivan yliopiston kampuksen kyljessä on vaikutusta asiaan. Turun ja Oulun porukasta aistiin jo pitkälle rennon ja ystävällisen olemuksen.

SiSu saa jatkoa

SiSu-vierailut ovat olleet selvästi menestys. Niistä on myös kehkeytynyt konsepti, joka on täällä jäädäkseen.

’’Seuraavana SiSu laajenee aluetoimistoilta pääkonttorille’’, kertovat Riia ja Heini innokkaana lähes yhteen ääneen.

Ensimmäisenä on luvassa kuntotarkastusosasto. Millaisiakohan raksilaisia siellä tavataan ja mitähän kolmikko heidän päänsä menoksi keksii?