Kunnianhimoista suunnittelua ja rakentamista Helsingin Verkkosaareen – Asunto Oy Helsingin Harjuksen, Smoltin ja Kossin LVI-suunnittelu

Helsingin Kalasataman Verkkosaaressa sijaitsee näyttävä kolmen asunto-osakeyhtiön kokonaisuus Harjuskortteli. Sen muodostavat taloyhtiöt Asunto Oy Helsingin Harjus, Smoltti ja Kossi. Raksystems vastasi tämän meren rantaan rakentuneen arkkitehtuuriltaan ja sijainniltaan erityislaatuisen asuintalokokonaisuuden LVI-suunnittelusta.

Näyttävä kokonaisuus meren rannalla

Taivaalta katsottuna kokonaisuuden katto muodostaa v-kirjaimen, joka laskeutuu 13. kerroksesta talon kahdessa eri siivessä 7. kerrokseen. Katto nousee vielä hieman siipien päätyjä kohti edettäessä. Julkisivussa käytetään muun muassa sävytettyä digiprint-kuviointia, alumiinisia pystysäleitä ja erikoismuotilla tehtävää vaaleaa tiiltä, joilla tavoitellaan elävää ja kolmiulotteista julkisivun pintaa.

”Yksi haastava kohta suunnittelussa oli rakennuksen tunnuksenomainen hyppyrimäkimäinen katto, joka vaikeuttaa muun muassa sadevesien hallitsemista”, Raksystemsin LVI-suunnittelija Kimmo Linturi kertoo.

Kohteen rakentaja on tehnyt useita erilaisia kokeita kattosadeveden hallinnan toteuttamista varten, jotta suunnitelmat ja toteutus ovat huippuluokkaa.

Kolme taloyhtiötä yhdessä

Taloyhtiö koostuu kivijalassa olevasta elintarvikekaupasta ja 142 asunnosta, joita on mahdollista yhdistää. Lisäksi kokonaisuus käsittää 35-paikkaisen autohallin ja jopa 279 pyöräpaikkaa viihtyisällä sisäpihalla. Smoltin kaikista asunnoista on merinäköala, kun Kossin asunnot sijaitsevat kadun puolella. Harjus muodostaa rakennuksen korkeimman osan.

Asukkaiden yhteiskäytössä ovat muun muassa pesula, kierrätyshuone, ulkoiluvälinevarastot sekä Harjuksen 12. kerroksen saunaosasto, kattoterassi sekä vapaa-ajantila. Maan alla on myös parkkihalli, jonne pääsee mukavasti kulkemaan sisäkautta.

”Tieto siitä, että on saanut jättää oman kädenjälkensä näin upeaan kohteeseen ja vielä mitä erinomaisimmalle paikalle ihmisiä ilostuttamaan on mieltä lämmittävää”, Linturi päättää.

Kohde vaati erityssuunnittelua

Raksystemsin kokeneet LVI-suunnittelijat täyttivät kohteen vaatiman vaativuusluokan. Korkeat ja monipuoliset kohteet asettavat haasteita LVI-suunnittelun lisäksi jokaisen aselajin suunnittelijalle.

”Arkkitehti suunnitteli katon siluetin kauniiksi eikä vesikatolle saanut tulla esiin esimerkiksi perinteisiä LVI-piippuja. Sanoisin, että kohde oli arkkitehtonisesti haasteellisesti suunniteltu LVI-suunnittelun osalta”, Linturi jatkaa.

Viiden vuoden suunnittelutyö kantaa hedelmää

Hankkeen LVI-suunnittelutyö alkoi vuonna 2016. Kohde valmistui vuonna 2021 YIT:n rakentamana.

Raksystemsin tehtäviin kuului lämpö-, kaukokylmä-, vesi-, ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelu sekä työmaavaiheen suunnitelmien varmistaminen. Kevään 2020 erityistilanteen takia työn etenemisen tarkastamista tehtiin myös etäyhteyksien avulla.

Hankkeessa tuli viivästymisiä muun muassa meren läheisyyden vaikutuksesta maan alle tulevin osiin sekä alueen tekniikan rakentamisen vuoksi.