Kunnianhimoista suunnittelua ja rakentamista Helsingin Verkkosaareen – Asunto Oy Helsingin Harjuksen, Smoltin ja Kossin LVI-suunnittelu
Helsingin Kalasataman Verkkosaaressa sijaitsee näyttävä kolmen asunto-osakeyhtiön kokonaisuus Harjuskortteli. Sen muodostavat taloyhtiöt Asunto Oy Helsingin Harjus, Smoltti ja Kossi. Raksystems (nykyinen Sustera) vastasi tämän meren rantaan rakentuneen arkkitehtuuriltaan ja sijainniltaan erityislaatuisen asuintalokokonaisuuden LVI-suunnittelusta.
![](https://sustera.fi/wp-content/uploads/2024/04/raksystems_Helsingin_Harjus_Smoltti_ja_Kossi_referenssi_kuva_Zoan_hero.jpg)
Näyttävä kokonaisuus meren rannalla
Taivaalta katsottuna kokonaisuuden katto muodostaa v-kirjaimen, joka laskeutuu 13. kerroksesta talon kahdessa eri siivessä 7. kerrokseen. Katto nousee vielä hieman siipien päätyjä kohti edettäessä. Julkisivussa käytetään muun muassa sävytettyä digiprint-kuviointia, alumiinisia pystysäleitä ja erikoismuotilla tehtävää vaaleaa tiiltä, joilla tavoitellaan elävää ja kolmiulotteista julkisivun pintaa.
”Yksi haastava kohta suunnittelussa oli rakennuksen tunnuksenomainen hyppyrimäkimäinen katto, joka vaikeuttaa muun muassa sadevesien hallitsemista”, Raksystemsin (nykyine Sustera) LVI-suunnittelija Kimmo Linturi kertoo.
Kohteen rakentaja on tehnyt useita erilaisia kokeita kattosadeveden hallinnan toteuttamista varten, jotta suunnitelmat ja toteutus ovat huippuluokkaa.
Kolme taloyhtiötä yhdessä
Taloyhtiö koostuu kivijalassa olevasta elintarvikekaupasta ja 142 asunnosta, joita on mahdollista yhdistää. Lisäksi kokonaisuus käsittää 35-paikkaisen autohallin ja jopa 279 pyöräpaikkaa viihtyisällä sisäpihalla. Smoltin kaikista asunnoista on merinäköala, kun Kossin asunnot sijaitsevat kadun puolella. Harjus muodostaa rakennuksen korkeimman osan.
Asukkaiden yhteiskäytössä ovat muun muassa pesula, kierrätyshuone, ulkoiluvälinevarastot sekä Harjuksen 12. kerroksen saunaosasto, kattoterassi sekä vapaa-ajantila. Maan alla on myös parkkihalli, jonne pääsee mukavasti kulkemaan sisäkautta.
”Tieto siitä, että on saanut jättää oman kädenjälkensä näin upeaan kohteeseen ja vielä mitä erinomaisimmalle paikalle ihmisiä ilostuttamaan on mieltä lämmittävää”, Linturi päättää.
Kohde vaati erityssuunnittelua
Susteran kokeneet LVI-suunnittelijat täyttivät kohteen vaatiman vaativuusluokan. Korkeat ja monipuoliset kohteet asettavat haasteita LVI-suunnittelun lisäksi jokaisen aselajin suunnittelijalle.
”Arkkitehti suunnitteli katon siluetin kauniiksi eikä vesikatolle saanut tulla esiin esimerkiksi perinteisiä LVI-piippuja. Sanoisin, että kohde oli arkkitehtonisesti haasteellisesti suunniteltu LVI-suunnittelun osalta”, Linturi jatkaa.
Viiden vuoden suunnittelutyö kantaa hedelmää
Hankkeen LVI-suunnittelutyö alkoi vuonna 2016. Kohde valmistui vuonna 2021 YIT:n rakentamana.
Susteran tehtäviin kuului lämpö-, kaukokylmä-, vesi-, ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelu sekä työmaavaiheen suunnitelmien varmistaminen. Kevään 2020 erityistilanteen takia työn etenemisen tarkastamista tehtiin myös etäyhteyksien avulla.
Hankkeessa tuli viivästymisiä muun muassa meren läheisyyden vaikutuksesta maan alle tulevin osiin sekä alueen tekniikan rakentamisen vuoksi.
Liittyvät palvelut
Lue myös
![Eero Lamminen on nimitetty Sustera-konsernin Group CFOksi 1.2.2025 alkaen.](https://sustera.fi/wp-content/uploads/2025/01/Sustera_Eero_Lamminen_hero-768x512.jpg)
Eero Lamminen nimitetty Sustera-konsernin talousjohtajaksi
![Rakentamisvaiheen päästöt on osa rakennuksen koko elinkaarenaikaisia päästöjä. Kuvassa näkyy rakennuksen betonirunkoa ja taustalla työkonetta.](https://sustera.fi/wp-content/uploads/2024/11/Sustera_rakentamisvaihe_osana_rakennuksen_elinkaaren_hero-768x512.jpg)
Rakentamisvaihe osana rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälkeä
![Taloyhtiön julkisivuremontti.](https://sustera.fi/wp-content/uploads/2024/05/Sustera_julkisivuremontti_missa_nipistaa_ja_mihin_panostaa_hero-768x512.jpg)
Missä nipistää ja mihin panostaa taloyhtiön julkisivuremontissa?
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.