Väritehtaankatu 8 -kohteen vaihe 2 saavutti LEED-sertifioinnin

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Väritehtaankatu 8 vaihe 2 saavutti maaliskuussa vuonna 2022 Platina-tason LEED-ympäristösertifikaatin. Raksystems Green Building Services -divisioonan asiantuntijat konsultoivat sertifikaatin ohjauksessa ja hakuprosessissa, jotta toivottu sertifioinnin taso kiinteistölle saatiin saavutettua.

Vantaan Tikkurilaan lisää toimisto- ja liiketiloja

eQ:n omistama Väritehtaankatu 8 -hankkeen toinen vaihe on laajennusosa toimisto- ja liikerakennukseen, joka valmistui vuonna 2018. Rakennus on aivan Tikkurilan aseman ja Dixi-kauppakeskuksen vieressä ja sisältää julkisia sisätiloja, liiketiloja, toimistotiloja ja ravintolatilaa.

Uusi ja näyttävä kuusikerroksinen lisärakennus on noin 4000 neliömetrin kokoinen. Myös vaihe 1 on LEED-sertifioitu. Vaihe 1 saavutti aiemmin Gold-tason LEED-sertifioinnin, jonka konsultoinnissa Raksystems GBS oli myös mukana.

”Väritehtaankadun vaihe 1 oli ensimmäisiä ohjaamiani LEED-hankkeita, minkä takia oli hienoa olla mukana myös toisessa vaiheessa, jossa panoksia päätettiin LEED:n osalta korottaa hakemalla Platina-tason luokitusta. Yhteistyö toimi projektissa hyvin suunnittelijoiden ja työmaan kanssa, minkä ansiosta luokitus saavutettiin sujuvasti”, kertoo LEED-konsulttina hankkeessa toiminut Antti Karppinen Raksystems GBS:ltä.

Erinomainen sijainti tuki sertifiointia

Kiinteistön sijainti on erinomainen, sillä se sijaitsee aivan Tikkurilan bussi- ja juna-aseman vieressä, minkä ansiosta kohde sai korkeat pisteet hyvistä julkisen liikenteen yhteyksistä ja keskeisestä sijainnista.  Kohteen lähellä on myös runsaasti palveluja, esimerkiksi viereisen Dixi-kauppakeskuksen avulla. Tämän lisäksi sähköautoille on varattu useita latauspaikkoja ja vähäpäästöisille ajoneuvoille on tarjottu etuoikeutetut pysäköintipaikat.

Kohteen ekologinen tonttisuunnittelu saavutti myös korkeat pisteet. Ennen rakentamisen alkamista tontilla oli ollut pilaantunutta maata, joka puhdistettiin projektin alussa. Projektissa kiinnitettiin huomiota myös työmaan vastuulliseen toimintaan. Työmaalla toimittiin alussa laadittujen ympäristö- ja puhtaudenhallintasuunnitelmien mukaisesti ja työmaajätteen kierrätysaste oli yli 75 %. Materiaalivalinnoissa suosittiin vähäpäästöisiä tuotteita, joilla parannetaan sisäilman laatua.

Kiinteistössä on panostettu myös vesi- ja energiatehokkuuteen. Kohteeseen asennettiin pienivirtaamaisia vesikalusteita veden säästämiseksi. Aurinkosähköjärjestelmällä, tehokkaalla lämmöntalteenotolla ja energiatehokkailla valaisimilla kohteen energiatehokkuutta saatiin parannettua laajasti.

LEED-sertifikaatti todentaa ympäristöystävällistä suunnittelua

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on yhdysvaltalaisen U.S. Green Building Councilin ylläpitämä ympäristösertifikaatti, joka arvioi kattavasti kestävän kehityksen ratkaisuja rakentamisessa. LEED-järjestelmä jakaantuu neljään eri luokitustasoon, joita ovat Certified, Silver, Gold ja Platinum.

LEED-sertifiointijärjestelmällä voidaan arvioida tilojen, rakennusten ja alueiden ympäristöominaisuuksia. Sertifikaatti todentaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti.