Jopa uusissa asunnoissa putkiongelmia asennusvirheiden vuoksi

Jo muutaman vuoden ikäisissä vesijohto- ja viemäriputkistoissa on tullut esiin putkirikkoja. Ongelmia on havaittu jopa uusien asuntojen putkistoissa, kertovat Raksystemsin asiantuntijat.

Kuntotutkija Kalevi Pönniö kertoo, että vesijohtoputkien syöpyminen saattaa edetä normaalia nopeammin esimerkiksi silloin, jos lämpimän käyttövesiverkoston virtausolosuhteet eivät ole olleet kohdallaan tai suunniteltujen mukaiset. 

”Vaihtoehtoisesti putkirikot tai vuodot johtuvat osin jo rakennusaikaisista asennusteknisistä virheistä”, Pönniö toteaa.

Asennusvirheet nousevat yhä enemmän esiin myös viemäriverkostoihin erikoistuneen liiketoimintapäällikkö Kalle Lehtisen työssä. Kyse on sekä sukitetuista että uusista viemäriputkista.

”Olemme havainneet viemäreiden 10-vuotiskuntotutkimusten yhteydessä, että monissa putkissa sisäpinnoite alkaa olla rikki. Ongelma vaivaa yleisesti 2000-luvulla käytettyä valurautaista viemäriputkityyppiä”, Lehtinen sanoo.

Valvontaa kehitettävä, suositus takuuajan tarkastuksille

”Kun putken sisäpinnoite alkaa olla rikki, niin se tarkoittaa sitä, että muutaman vuoden päästä koko viemäriputki on rikki ja putkiston käyttöikä lyhenee merkittävästi”, Lehtinen toteaa.

Pinnoiterikkojen syynä on asennusvaiheen työvirhe: valmistajan ohjeen mukaan katkaisupinnat pitäisi maalata, mutta näin ei ole aina tehty. Niin yksityiskohtaista tietoa kuin se, onko maalaus tehty, ei löydy esimerkiksi taloyhtiön remontin tai rakennusvaiheen dokumenteista. Remonttipommi voi siksi tikittää osakkaiden tietämättä.

”Kuntotutkimuksia tehdään yhä uudempiin kohteisiin. Viemäriputkia, jotka ovat olleet käytössä alle 10 vuotta joudutaan jo uusimaan, sillä vesivahinkoriski on suuri, kun putket alkavat halkeilla”, Lehtinen kertoo.

20 vuotta putkistojen kuntotutkimuksia tehnyt Pönniö näkee yhdeksi ratkaisuksi rakennusaikaisen valvonnan ja valvonnan yleisten kriteerien kehittämisen.

”Esimerkiksi käytössä olevaa läpivalaisutekniikkaa ja viemäreiden TV-kuvausta voitaisiin hyödyntää rakennusaikaisessa valvonnassa pistokoeluonteisen kuvausotannoin.”

Lehtinen kannustaa taloyhtiöitä tutkituttamaan putkistonsa hyvissä ajoin takuuaikana – esimerkiksi sukitetut viemäriputket kuvauttamaan jo ensimmäisen vuoden jälkeen – jotta mahdollisten virheiden korjaukset jäävät urakoitsijalle eikä taloyhtiölle.

”Tässä tilanteessa olisi myös järkevää harkita lisäkoulutusta talotekniikan asentajille”, hän sanoo.


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Kuntotutkimukset-osaston liiketoimintapäällikkö Kalle Lehtinen, p. 044 509 7122
Kuntotutkija Kalevi Pönniö, p. 030 670 55 94